Dokumentation
Foto, film och radio

Klass F-1 November 2017

Naturskolan är på besök på vår heldagsutflykts dag 27/11-17

Hösten var varm som våren. I klassrummet jobbar eleverna med bokstaven G.

Lyktfest november 2017

Stämningsfull lyktfest  med berättelse om St Martin och långt lykttåg som gick från skolan upp till eldstaden vid Hållet bakom skolan där alla föräldrar och anhöriga samlats.  Efter sång och berättelse bjöds det på Martinbröd vid eldstaden.  Atmosfäriskt!

Vad finns i skogen, hittar vi de gömda skatterna...

Vad gör Mikaeli så väsentlig för oss i dag i waldorfskolorna? klicka på filerna där hittar du mer om Ärkeängeln Mikael.

Svamputflykt klass F1, september 2017

 Inblickar i "svamp"utflyktsdagen....
....kryddad med en liten tvåmans teaterövning vid silvergruvan och Mikaeliskolans 9:ornas planeringsvisit. 9:orna står för fredagens Drakenlek i skogen  efter Mikaeli-dramat.

Skolavslutningen 2017

Skolans elever och lärare uppträdde med fina danslekar med de yngsta eleverna och sång med orkestrar från de högre klasserna.

Toleransprojektet arrangeras av Nyköpings kommun. Från Mikaeliskolan deltog Freja i klass 8.

Den 22 maj är Freja Fritioff med och berättar om projektet i Nicolaiskolans aula kl.18.30-20.00.
Genom Toleransprojektet arbetar Nyköpings kommun långsiktigt för social sammanhållning. Det handlar om att få unga människor att hitta sin roll och identitet i ett positivt socialt sammanhang, lära dem om mänskliga rättigheter, tolerans, demokrati och samexistens. Toleransprojektets undervisning stimulerar den unga människan att medvetet välja att vara den bästa versionen av sig själv, i ett nytt socialt sammanhang.
Två grupper med 25 elever vardera i årskurs 8 från Nyköpings högstadium, Fokusskolan och Mikaeliskolan har frivilligt ansökt om att få delta i Toleransprojektets undervisning. Mot slutet av Toleransprojektet gör vi en resa till Förintelsens minnesplatser i Polen. Resan innebär att eleverna får uppleva och reflektera kring de teman och frågor som behandlats i projektets undervisning. Resan är också en viktig del i att bygga social sammanhållning och gemenskap.
På denna blogg kan du följa våra undervisningsdagar med eleverna i Toleransprojektet.Nu väntar två avslutande presentationskvällar i Nicolaiskolans aula 22 maj (grupp 1) och 23 maj (grupp 2) kl 18.30-20.00. Kom och lyssna på hur eleverna valt att berätta om sin tid i Toleransprojektet. Välkomna till två minnesvärda kvällar! http://blogg.nykoping.se/toleransprojektet/2017/05/10/sa-kom-den-sista-traffen/

13-Dagsafton med klass 8, 2017.

Klass 8 framförde en mycket uppsakattad 13-Dagsafton. Hela klassen jobbade intensivt med repetitionerna.
Skolan har som tradition att varje 8:e klass framför en pjäs som spelas upp på Nyköpings Teater. Ursäkta bildkvalitén.

Stor hjälper liten. Klass 9 fikar tillsammans med förskoleklassen

Från v.9 har klass 9 hjälpt förskoleklassen med deras lunchdisk, som tack för hjälpen bakar barnen till en gemensam fika som dom har en gång i månaden. Att få umgås med dom äldsta eleverna är förstås spännande för de yngsta på skolan. Fikastunden är mycket uppskattad av båda grupperna.
 

Klass 4 orkestern 2017

Klass fyra har många elever som spelar olika instrument, det har bildat en orkester som spelar för klassen. Fler bilder kommer.

Formteckning i Klass 4, 2017

Formteckning är ett karaktärsämne för waldorfskolan och knyter an till flera andra ämnen såsom matematik, svenska och historia. Genom formteckningen blir eleverna bekanta med olika geometriska figurer och lär sig att benämna dem såsom cirkeln, kvadraten och triangeln och den raka och den böjda linjen och lägger på så vis en grund inför geometriämnet.I årskurs 4 blir formteckningen mera avancerad då eleverna med hjälp av öglor och knopa får öva sig på att skapa spegelbilder, asymmetri och metamorfoser.

Julhantverk 2016 klass 4

Klass 4 och 5 Mkaeliskolans Luciatåg 2016

Klass 4 & 5 var årets Luciatåg 2016. Förts sjöng och dansade Lusiatåget på förskolorna Solbacken och Solgläntan, sedan blev det två gånger till på Mikaeliskolan.

Stendörrens naturreservat klass 8 vårterminen 2016

Klass 8 har ekologi lekiton vid Stendörren, de undersöker olika livsmiljöer i vattnet och vilka typer av djur som finns på olika typer av bottnar.

Kemilaborationer med klass 7 och 8, 2016

Klass 7 undersöker vad som påverkar en förbränning och får t.o.m. en metall att brinna. De undersöker också lågornas färg vid förbränning av olika ämnen.
Klass 8 analyserar olika sockerarter under perioden livsmedelskemi. Målet är att lära sig om olika livsmedel och näringstypers kemiska sammansättning och olika analysmetoder för att se vad livsmedel innehåller. 

Teaterföreställning med klass 8 våren 2016

Mikaeliskolan firade 30 år i augusti 2016

Med sång och musik invigdes Mikaeliskolans 30 års firande. Nya och gamla elever fanns på plats, vi fick en historisk vandring i ett av klassrummen. Elever som tidigare gått på skolan betättade om sina minnen och vilken väg de valde efter sina nio år på Mikaeliskolan.

Skolavslutning på Mikaeliskolans gård 2016

En härlig skolavslutning blandat med dans och sång. Dagen avslutades med en stor tårtbuffé.

Kroatien med klass9 2016

Klass 9 hade en fin resa till Kroatien i månadsskiftet maj/juni. Biddokumentation av Clara Fritioff.

Norge Soleggen 2016, klass 5/6 och 7.

Klass 5/6 och 7 åkte buss till Soleggens lägerskola i Jotunheimen. Under 6 dagar i slutet av maj fick klasserna uppleva underbar fjällnatur.Bilddokumentation av Ossian Fiander

Teknik klass 9 2016

Klass 9 har i tekniken under våren tillverkat bilar.Traditionsenligt blev det tävling  på skolparkeringen som terminsavslutning.

Birka-Björkö, klass 3/4 2016

Birka var ett vikingatida samhälle som anlades i slutet av 700-talet och som beboddes till slutet av 900-talet. Denna bebyggelse som växte fram brukar kallas för "Sveriges första stad". Bild 1. Trädet visar den platsen där staden Birka låg med sina gator och gränder.Bild 3&7 sitter en pojke på Ymer. Bild 5&6 sitter två pojkar på kon Audhumbla.Gruppen är samlad vid stadsmuren tillsammans med guiden. Uppe på klippan var fornborgen dit man flydde om staden var hotad.... 

Klass9 reste till Berlin i mars 2016.

Här kan du läsa reseberättelsen.

Rebecka Morrison har skrivit reseberättelsen från klassens Berlin resa. Klicka på dokumentet för att läsa hela berättelsen.

Klass 3/4 2015-16

Bilder från undervisningen i klassrummet och ute i naturen. Klippning av får i Husby-Oppunda och tillverkning av en jurta på skolgården, båda tillfällena tillsammans med fröken Camilla Sandberg.

Julhantverk 2014

Trädgårdskunskap 2012