En bra start
på resten av livet


Mikaeliskolans F1 klass

Förskoleklassen är belägen i norra delen av skolhuset, nära tipin och grillplatsen. Hagen utanför lokalen ger oss ett extra ”utomhus-klassrum” som är ett välkommet tillägg.  Annars vistas vi på skolgården runt omkring kring vår hage.

Förskoleklasstid är kl 9-13. Innan och efter skoltid är fritids öppet. På eftermiddagen är det fritids med mellanmål ca 14.30.  Efter det fortsätter barnen över till storfritids och avslutar dagen gemensamt med dem.

Upprepande dagsschema och rytm ger en trygg ram till kreativ lek och verksamhet. Morgonsamlingen med fruktstund har vi ca kl 9.30 och dagens tema följer direkt efter. Vi äter lunch ca 11.15.  Vi dukar maten på borden, barnen får ta mat ur skålarna själva och sen skickar de vidare till andra bordskompisar. Efter lunch följer 30-45 min avkopplande vila på var sitt fårskinn/liggunderlag med musik och sagoberättande/läsning.

På måndag har vi eurytmi. På tisdag bakar vi bröd till onsdagens heldagsutflykt. Varje barn tar sitt bröd med sig hem för att göra sin lunchsmörgås hemma. Det blir som ett varmt och doftande frö till kommande hemläxor. Onsdagens heldagsutflykt gör vi ofta till närliggande naturreservat. Vi låter naturen styra våra steg, intresse och sysslor där. På torsdag har vi målning eller hantverk. Fredag avrundar veckan då vi har en dansstund. Vi slutför veckans sysslor, sorterar och städar för att återkoppla till veckan som varit och göra plats för veckan som kommer.

Förskoleklassen deltar i Mikaeliskolans traditioner och fester så som det passar för 6-åringar. Vi gör sångbesök till ett lokalt äldreboende var tredje vecka. Gamla människor och små barn har en speciellt fin kontakt. ”Konserten” är lagom spännande, gamlingar är den bästa publiken som finns (efter egen familj) och gemensamt fika tillsammans avrundar besöket varmt och trivsamt.

Vänliga hälsningar
Förskoleklasspersonalen

Kontakta oss på e-post
f-klass@mikaeliskolan.se

Waldorfförskola för mindre barn

I Nyköping finns förutom Mikaeliskolans förskoleklass även förskolor för mindre barn. Läs mer om dem på 
www.waldorfforskolaninykoping.se

När det blir mörkare ute .

Vi firar en sexåring med födelsedagssoppa. Agusti 2018

Mars 2018

Inblickar i en mycket lyckad vårvintervandrings-dag 19/3-18 

Gumman Tö

Gumman Tö gör sina besök men vi hoppas att barnen kan åka skidor och pulka ända till påsk. Entusiasmen för skidåkning har spridits varje vinterdag som gått. Det har varit så intressant att följa barnen kämpa för att kunna bemästra både sina kroppar och skidor. Uppmärksamheten vaknar och utvecklas när de får känna efter hur snöunderlaget förändras via temperatur, snöfall och solstrålar.

Undervisning i klass F1 och vinterlekar på rasten, vintern håller sig kvar långt in i mars.

....nystar, nystar garnnystan

Från läroplanen:
En väg till frihet (Waldorffederation 2016), Slöjd i klass 1: 
"....bekanta sig med stickning.  Genom att arbeta med två stickor används båda händerna varvid båda hjärnhalvorna aktiveras.  Stickningen, liksom all hantverksundervisning, är tänkt att främja koncentration, finmotorik och materialkännedom. ......Upplevelsen av garn i många olika färger stimulerar sinnena.  Eleverna får pröva sig fram och uppleva hur färg, form och material påverkar slöjdföremålens uttryck." (s. 137)
Årskurs 1: -Löpöglan som grund för stickningen och virkning. -Nysta garn och fingervirka. -Sticka t.ex. flöjtfodral, smådjur eller bollar. (s. 139)
Lgr11/16 (Läroplan för grundskolan..../Skolverket), Slöjd:
Inledning: "Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig.  Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom hantverkstradition och design utifrån behov av olika situationer. Slöjd innebär både manuellt och intellektuellt arbete i förening vilket utvecklar kreativitet, och stärker tilltron till förmågan att klara uppgifter i det dagliga livet."
Centrala innehåll, klass 1-3: -...materialens egenskaper och användningsområden.  - Handverktyg och redskap, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt. -Enkla former av några hantverkstekniker,..

Invigning av nya grillkåtan och skolans gemensamma julavslutning 2017

Skolans mysiga grillkåta är nu invigd och används flitigt av förskoleklassen och fritids. Skolans julavslutning hade vi i år i                                     Alla Helgona kyrkan i Nyköping.

Klass F-1 November 2017

Naturskolan är på besök på vår heldagsutflykts dag 27/11-17

Hösten var varm som våren. I klassrummet jobbar eleverna med bokstaven G.

Svamputflykt klass F1, september 2017

 Inblickar i "svamp"utflyktsdagen....
....kryddad med en liten tvåmans teaterövning vid silvergruvan och Mikaeliskolans 9:ornas planeringsvisit. 9:orna står för fredagens Drakenlek i skogen  efter Mikaeli-dramat.

Äntilgen kom värmen.

Mikaeliskolans härliga förskoleklass njuter av naturen, fin balansgång på smalagrenar  och stockarna.

Förskoleklassen önskar Glad Påsk 2017

Barnen lärde varandra att göra kaniner med fingervantarna!

Bagarstuga i förskoleklassen Mars 2017

Barnen bakar flätat bröd som blir matsäck till vårutflykten.

Friluftsdag på allahjärtansdag 14/2 2017

Härlig promenad i solen, spännande att grilla sin mat till lunchen. Sagostund och vila efter promenaden i skogen.

Vandring och utflykt till Trollslottet 31/1 2017

Födelsedagsfirande i förskoleklassen 23/1 2017

Den här dagen hjälper alla barnen till med att förbereda dagens soppa, innan vi sätter oss till bords firar vi dagens fördelsedagsbarn med sång och present.

Över ishalkan till sångbesök med gosedjur 25/1

Julpyssel och fint måleri 2016

Bilder från olika årstider med förskoleklassen på Mikaeliskolan 2016