Mikaeliskolan - Den lilla skolan
med det stora hjärtat


Om Mikaeliskolan

Den lilla skolan med det stora hjärtat

Mikaeliskolan är Nyköpings äldsta friskola - en icke vinstdrivande Waldorfskola med start 1986. Skolan drivs av en stiftelse med lärare och föräldrar i styrelsen. Här finns förskoleklass, samt grundskola årskurs 1-9.

På Mikaeliskolan har vetenskap, konst och hantverk lika stor betydelse. Undervisningen ger näring för hela personligheten och reduceras aldrig till enbart inlärning. Vi vill ge våra elever en bred allmänutbildning och en god förtrogenhet med vårt kulturarv. Kunskapen är medlet, kreativiteten är metoden och friheten är målet.

Vår vackra skolmiljö inbjuder till lek, äventyr, fantasi och kreativitet. Vi har fina hantverkslokaler och ett eget kök där vi lagar god och nyttig ekologisk mat. Hos oss är gemenskap viktigt och engagerade föräldrar är av stor betydelse.

Undervisningen är huvudsakligen muntlig vilket främjar elevens sociala utveckling. Vi arbetar ofta i övergripande teman som genom årskurserna följer barnens individuella utveckling.

Trygghet, tillit och kontinuitet är viktigt för barnen. Därför följer klassläraren sin klass från första skoldagen i klass 1 till årskurs 6 eller 7. Detta främjar även samarbetet mellan hem och skola. Föräldramedverkan är en viktig del i vår pedagogik och vi har ofta gemensamma aktiviteter där hela skolan deltar tillsammans med inbjudna föräldrar.
 


Vi serverar i största möjliga mån biodynamiskt odlad mat.
 

Mikaeliskolans tankar om skolmaten

På Mikaeliskolan tycker vi att det är viktigt att skolmaten som serveras är god och nyttig och att maten produceras på ett så hållbart sätt som möjligt. Därför serverar Mikaeliskolan vegetarisk mat fyra dagar i veckan och kött eller fisk en dag i veckan.

För att servera mat som är så bra som möjligt för framtiden prioriterar skolan mat som i så stor utsträckning uppfyller kraven för att klassas som biodynamiskt odlad. Därefter prioriteras kravmärkt, ekologiskt och närodlat.

När det gäller kött går det inte att följa samma typ av klassificering som med annan mat. Därför väljer Mikaeliskolan att prioritera viltkött eller i annat fall kött som uppfyller svensk lagstiftning.

För att kunna servera så bra mat som möjligt måste anpassningar efter säsong göras och därför kan det ske att Mikaeliskolan väljer bort exempelvis gurka och tomater under en period för att ersätta dem med andra säsongsbetonade grönsaker.

Mikaeliskolan välkomnar föräldrar att komma till skolan och äta för att skaffa sig en egen upplevelse av skolmaten. Meddela gärna köket innan via e-post: koket@mikaeliskolan.se

Mikaeliskolans årstidsfester

Inför varje längre lov samlas alla klasser och visar under festliga former glimtar ur undervisningen. Då är familj, släkt och vänner välkomna.

Mikaelifest
Inför Mikaelifirandet övar alla elever in en musiksaga tillsammans. Den handlar om hur Riddar Örjan räddar prinsessan och en hel stad från den grymma draken. På fredagen i Mikaeliveckan pyntas skolan med färggranna flaggor som eleverna målat och spelet framförs ute på skolgården. Därefter tar den stora Drakleken vid uppe i skogen i Hållets naturreservat. 
Helgen efter är det höstmarknad med flera utställare och aktiviteter som brukar vara mycket uppskattade. Spelet framförs igen för familjer och vänner.

Lyktfest
Vi samlades som vanligt, barn, föräldrar och personal när mörkret sänkte sig över skolan. Barnen vandrade i ett långt led bärandes på sina egenhändigt gjorda lyktor. Vi sjöng sånger om lyktor och lanternor. Efteråt utspelades en liten pjäs om St Martin, och kvällen avslutades med att vi alla njöt av varm dryck och bröd som barnen bakat tidigare under dagen. Varje år återkommer denna lyktfest som är en stämningsfull fest i novembermörkret.


Mikaelifirande på Mikaeliskolan.
En av skolans årstidsfester.