Organisation


 

Stiftelseråd

Mikaeliskolan är en stiftelse där huvudmannen utgörs av  en styrelse som här kallas stiftelseråd. Stiftelserådet består av tre representanter från skolans kollegium och tre föräldrarepresentanter. Stiftelserådet leds av en extern ordförande. Adjungerade är rektor och skolchef. Stiftelserådet är ytterst ansvarigt för skolans verksamhet.

Skolans ledning
Skolan leds av rektor som har ansvar inför stiftelserådet då det gäller att driva skolans verksamhet. Rektor samarbetar och har stöd av en biträdande rektor. Mikaeliskolan har också en utbildningsansvarig tillika förstelärare samt ytterligare en förstelärare. Varje arbetslag (F-åk 5, åk 6-åk 9 samt fritids) leds av en arbetslagsledare. Skolans ledningsgrupp utgörs av rektor, biträdande rektor och de tre arbetslagsledarna, samt vid behov annan person ur kollegiet.

Elevråd
Elevrådet innefattar två elever ur varje årskurs från åk 2-9 och leds av rektor. Elevrådet träffas två gånger i månaden. 

Elevhälsoteamet
Innefattar rektor, kurator, specialprdagog och skolsköterska. 

Trygghetsteamet
En av trygghetsteamets uppgifter är att en gång varje termin genomföra och utvärdera skolans trygghetsenkät, ett viktigt verktyg för att avläsa elevernas känsla av trivsel och trygghet på skolan.

Skolhälsovård
Skolsyster och kurator finns på skolan två respektive  tre dagar i veckan. Skolläkare och skolpsykolog är externa.  
 

Klassföräldrar

Varje klass ska utse klassföräldrar, vanligtvis ett par för varje skolår. Dessa deltar på föräldraforum, fördelar klassens arbetsuppgifter vid Mikaelimarknaden och är klassens länk mellan skola och föräldrar samt andra relevanta uppgifter. Vill klassföräldrarna ordna olika klassaktiviteter så är det givetvis fritt fram. 

Föräldraforum
Föräldraforum utgörs av skolans alla föräldrar. Möten hålls ett par gånger per termin. Klassföräldrarna i varje klass förväntas att delta på mötena. Har de för förhinder ska de kalla ersättare. Mötena leds av föräldraforums ordförande. Även kassör och valberedning väljs. Föräldrar kan bilda olika arbetsgrupper, vars uppgifter varierar med aktuella behov. Det kan vara en bygg-grupp, skolgårdsgrupp och festgrupp, som ordnar festen på trädgårdsdagen. Alla föräldrar är välkomna att föreslå till exempel studiecirklar och föreläsningar på aktuella teman. På föräldraforums agenda står bl a att:
• fördjupa föräldrarnas kunskap om waldorfpedagogiken
• arrangera Mikaeliskolans höstmarknad i oktober 
• arrangera trädgårdsdagen i april
• stötta skolan vid årsfester och olika projekt, t ex bygga lekstuga eller ordna gungor
 • stärka föräldrarnas roll i mötet med skolan
• främja föräldrarnas möten och kontakterna över årskursgränserna
• underlätta information och kommunikation mellan föräldrar och skola